2023.06.01.

Garabonc.hu

Üdvözöljük Garabonc község honlapján!

Lakossági tájékoztató a „koronavírussal” összefüggésben

6 min read

Lakossági tájékoztató a „koronavírussal” összefüggésben

Tisztelt Lakosság!

Kérem szíveskedjenek elolvasni alábbi tájékoztatónkat!

Oktatás

Magyarország Kormánya a koronavírus terjedése miatt új munkarendről döntött, melynek részeként az emberi erőforrások minisztere 2020. március 16-tól határozatban szabályozta a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetését a köznevelési intézményekben,  mely  érinti a zalaszabari általános iskolába, valamint a zalakarosi általános iskolába járó tanulókat.

Fenntartói döntés alapján  rendkívüli szünet került elrendelésre a zalaszabari és zalakarosi óvodában.  

Étkezés

  1. március 16. napjától a szülők igényei alapján az önkormányzat biztosítja a tanulók és óvodás gyermekek részére az étkezést oly módon, hogy az ebédet eldobható dobozokban kiszállítja, mely dobozokat az önkormányzat biztosítja.

A szociális étkezés továbbra is zavartalanul történik. Az étkezők számára szintén eldobható dobozokban kerül kiszállításra az ebéd. Az étkezésben résztvevőknek plussz költséget nem fog jelenteni az, hogy eldobható dobozokban szállítjuk az ebédet.  

Háziorvosi ellátás

A háziorvost személyesen csak az keresse fel, akinek betegsége halaszthatatlan orvosi vizsgálatot igényel!

Táppénzre vételhez nem kell személyesen felkeresni a rendelőt, minden ügyintézést (vérnyomás-beállítás, laboreredmény megbeszélés, útiköltség papír) igyekszünk telefonon és elektronikusan intézni.
A receptírás előzetes telefonos egyeztetés alapján történik.

Dr. Tarnai Zsuzsanna háziorvos elérhetősége 93/340-400, valamint 30/956-2873.

Lázas beteg személyesen ne jelenjen meg az orvosi rendelőben, hanem telefonon jelezze panaszait. Telefonon minden szükséges információt meg fog kapni.

A járvány megelőzésének és megfékezésének leghatékonyabb módja a személyes kontaktus elkerülése.

A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet esetén a gyógyszertárak a gyógyszer kiadását felírási igazolás nélkül is teljesíti azon személy részére, aki a beteg TAJ számát közli, és saját természetes személyazonosító adatait külön törvény szerint hitelt érdemlően igazolja.

Fogászati ellátás

A fogászati ellátás bizonytalan ideig csak a fogászati sürgősségi ellátások körébe tartozó beavatkozások elvégzésre szorítkozik.

Aki légúti panasszal rendelkezik (köhög, náthás) lázas, vagy otthonában lázas beteget ápol, fenti okokból nem látják el.

Szűrések

Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály tájékoztatása alapján a2020. március 23-ára tervezett nagykanizsai kórházban az ingyenes mammográfiás vizsgálat elmarad. A vizsgálat későbbi időpontjáról az érintettek külön tájékoztatást fognak kapni.

Az időpontra foglalt egyéb szűrővizsgálatok (pl.: tüdőszűrés, stb…..) megtartásáról érdeklődjenek az illetékes kórháznál.                                                                                                                  


Önkormányzati hivatal működése

Határozatlan ideig szüneteltetjük a személyes ügyfélfogadást, egyúttal kérjük az ügyfeleket, hogy elektronikus úton (e-mailen garaboncpmh@t-online.hu; ügyfélkapun keresztül – hivatali kapu kód GARABONCKJ, GAR47)  vagy telefonon intézzék az ügyeiket. Levelek, kérelmek a Garabonci Közös Hivatal (Garabonc, Fő út 16.)  bejárati ajtaja mellett kihelyezett ládában is elhelyezhetőek.  

Kizárólag azokban az ügyekben megengedett az ügyfélfogadás (haláleset, anyakönyvezés, stb.)  ahol jogszabály írja elő a személyes megjelenés szükségességét. Amennyiben a személyes jelenlét

FOLYTATÁS A KÖETKEZŐ OLDALON

szükségessége kérdéses, kérjük, hogy telefonon egyeztessenek az illetékes ügyintézővel a 93/340-701-es, 30/256-1106, 30/330-4396 telefonszámon vagy a garaboncpmh@t-online.hu e-mail címen.

Járási Hivatal ügysegédi rendje

Nagykanizsai Járási Hivatal ügysegédje határozatlan ideig nem tart településünkön ügyfélfogadást. Az ügysegédi ügyfélfogadás újraindításáról  tájékoztatni fogjuk a lakosságot.

Járási Hivatalt és szerveit személyesen csak szükség esetén, és csak időpontfoglalást követően keressék.

Nagykanizsai Járási Hivatal elérhetősége: 93/509-510

Zalakarosi Kormányablak elérhetősége :  93/540-071

Család- és Gyermekjóléti Szolgálat működése

A családsegítők fogadóórája határozatlan ideig elmarad. Ügyfélfogadás csak és kizárólag Szociális, Család- és Gyermekjóléti Szolgálat  Pacsa , Csány László u.1. szám alatt, hétfő délelőtt 9  – 12 óra között, kizárólag indokolt esetben.

Szolgálat elérhetősége: 06-92/368-088, 06-30/768-33-01; email: szockozpont13@gmail.com

Játszóterek használata

Településeink játszóterei lezárásra került. Így azok használata TILOS!

Könyvtár működése

Határozatlan ideig településünk könyvtára sem látogatható!

Üzletek nyitvatartása

Magyarország Kormányának döntése értelmében, 2020. március 17-től bezárnak a szórakozóhelyek, mozikban, a kulturális intézményekben pedig látogatási tilalmat vezetnek be. Az éttermek, kávézók és üzletek (vendéglátó üzlet, presszó, stb) csak 15 óráig tarthatnak nyitva, kivételt képeznek az élelmiszerboltok, patikák, drogériák.

Külföldről hazatérők

Továbbá kérjük, hogy akinek tudomására jut, hogy környezetében a szomszédos országokból, külföldről ismerőse, rokona, hozzátartozója hazalátogat, vagy hazaérkezik, azt soron kívül jelezze az Önkormányzatnál. (Tel.: 93/340-701; 30/348-6555)

Felhívom a lakosság figyelmét a továbbiakban arra, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket, és a betegek látogatását is mellőzzék! A távolságtartás és a kézmosás az egyik legjobb módszer a vírus terjedésével szemben.
Különösen fontos a kézmosás:
• tüsszentés és köhögés után
• toalett használat után
• ételkészítés előtt, alatt és után
• étkezés előtt
• ha kisgyerekekről, kisbabákról gondoskodunk
• ha betegeket gondozunk
• ha állatokat gondozunk/gondoztunk
• ha kezünk láthatóan piszkos
 

A rendkívüli helyzetre való tekintettel kérek Mindenkit, hogy megfontoltan, bölcs, együttműködő, felelősségteljes módon védjük meg szeretteinket, embertársainkat. Kerüljük a kézfogást, ölelést, puszit, zsúfolt helyeket! Ne keltsünk pánikot, és mindenki vegye komolyan az intézkedéseket.

Sikeres együttműködés meghozza a településünk számára a kellő védelmet, biztonságot.
Hiszem, hogy közös erőfeszítéseink a jövőnk záloga!

Garabonc, 2020. 03. 16.                                              

           Köszönettel:  Koma László polgármester